- 2022.01.13.
- by Kulka Nikoletta
- 0 Like
- 0 / 5
- Cuisine: Angol ételek, Magyar, Mediterrán, Spanyol ételek
- Difficulty: Easy
- 3 566 Megtekintés


- Előkészítés15 perc
- Sütés/főzés20 p (hűtéssel)
- Adag4
- Ready In35 perc
A töltött tojás népszerű szereplője különböző összejöveteleknek és persze a húsvéti hidegtálaknak. Elkészítése végtelenül egyszerű és gyors. Számtalan formában elkészíthető és gazdaságos étel. Ez alkalommal háromféle töltött tojás változatot mutatunk be.
Mindhárom esetben a tojáskrém alap maga a tojássárgájából készített krém. Természetesen az egyik töltelék a hagyományos, klasszikus tojáskrém. Emellett egy mediterrán és egy angol változatot mutatunk be.
Spanyolországot a töltött tojások tonhalas-olajbogyós változata hódította meg, és az év bármely szakaszában szívesen fogyasztják. Ideális lehet, mint egy könnyű, de tápláló vacsora, ugyanakkor tapasként is nagyszerű fogás.
Az angol nyelvterületeken a töltött tojást Deviled Eggs-nek, azaz ördögtojásnak hívják. És hogy miért ördögtojás? A wikipédia szerint az intenzív, olykor csípős fűszerezése miatt kapta ezt az elnevezést még a XVIII. században. Ebben a harmadik receptben, az én egyik kedvencemet, a bacon, sajt és chili kombinációjából készült töltött tojást mutatjuk be.
Tippek, megjegyzések a töltött tojás elkészítéséhez
1. A töltött tojások elkészítését a tojások megfőzésével kezdjük. Ezt többféle módon is megtehetjük. Válaszd a számodra szimpatikusabbat. Az első esetben egy edényben forraljunk vizet és sózzuk meg. Óvatosan egyesével helyezzük a tojásokat a vízbe. Belehelyezésnél, kanállal kicsit forgassuk meg, így a sárgája nagyobb eséllyel marad középen. A tojásokat, újra forrástól számított 8 percig főzzük. A másik esetben hidegvízben tesszük fel főzni a tojásokat és ugyancsak forrástól számított 8 percig főzzük. Innentől, az eljárás ugyanaz. Amikor megfőttek a tojások, akkor jéghideg vízbe szedjük, vagy folyamatosan folyóvíz alatt lehűtjük őket. Még a lehűlés előtt egy kanállal megütögetjük a héját, hogy megrepedjen és a hidegvíz beszivárogjon a héja alá. Hagyjuk további 3-5 percet a hidegvízben és így sokkal könnyebb lesz eltávolítani a tojás héját.
2. A tojáskrém alap majonéz hozzáadásával készül. Ezekben a receptekben nem használunk vajat. A majonéz helyettesíthető tejföllel is.
3. A recept elkészítési ideje tartalmazza a tojások hűtési idejét is, ami kb. 10 perc.
További reggeli recept ötleteket a Reggeli receptkategóriában találsz.
Töltött tojás 3 féle ízben videó:
Ingredients
Directions

Elsőként a tojáskrémalapot készítjük el. Ez a krém adja majd mindhárom töltelék alapját. A megpucolt főtt tojásokat vágd félbe és a sárgáját tedd egy keverőtálba.

Egy villával törd össze a tojássárgáját és keverd ki 3 ek majonézzel, ízesítsd sóval, borssal. Amennyiben szükséges keverj hozzá még majonézt, amíg a kívánt sűrűséget eléred.

Ezt az alapkrémet oszd szét három kisebb keverőtálba. Minden egyes adag más ízesítést kap. Bemutatunk egy klasszikus, egy mediterrán tonhalas-olajbogyós töltött tojást és tojáskrémet. Illetve egy angolos bacon, sajt és chili variációt.

A klasszikus tojáskrém elkészítéséhez mustárt és petrezselymet kell az alapkrémhez keverni. Ízlés és szokás szerint kiegészítheted újhagymával és/vagy pirospaprikával is a receptet.

A mediterrán tonhalas változat esetében az alap krémhez keverd hozzá a további hozzávalókat: tonhal, karikára vágott olívabogyó, friss, apróra vágott petrezselyem, és máris kész a tojáskrém.

Az angolos változatnál ügyelj rá, hogy a szalonnát finomra vágd, ugyanis a kisebb darabok könnyebben elkeverhetőek a krémben. A szalonnát érdemes lepirítani felhasználás előtt. Nemcsak finomabb lesz, de roppanós textúrát ad a krémnek.

Add az alapkrémhez a finomra vágott újhagymát.

Add hozzá a reszelt sajtot és a megpirított baconszalonnát. A sajt lehet ízlés szerint bármilyen. Keverd össze alaposan.

Majd add hozzá az ugyancsak apróra vágott chilit és szórd meg pirospaprikával (ízlés szerint).

Az elkészült tojáskrémekkel töltsd meg a tojásfehérjéket. A töltött tojásokat díszítheted még reszelt sajttal, olivabogyóval, friss petrezselyemmel. A maradék tojáskrém mártogatósnak vagy szendvicskrémnek is felhasználható.
Nézd meg ezeket a recepteket is:
Töltött tojás 3-féle ízben
Ingredients
Follow The Directions

Elsőként a tojáskrémalapot készítjük el. Ez a krém adja majd mindhárom töltelék alapját. A megpucolt főtt tojásokat vágd félbe és a sárgáját tedd egy keverőtálba.

Egy villával törd össze a tojássárgáját és keverd ki 3 ek majonézzel, ízesítsd sóval, borssal. Amennyiben szükséges keverj hozzá még majonézt, amíg a kívánt sűrűséget eléred.

Ezt az alapkrémet oszd szét három kisebb keverőtálba. Minden egyes adag más ízesítést kap. Bemutatunk egy klasszikus, egy mediterrán tonhalas-olajbogyós töltött tojást és tojáskrémet. Illetve egy angolos bacon, sajt és chili variációt.

A klasszikus tojáskrém elkészítéséhez mustárt és petrezselymet kell az alapkrémhez keverni. Ízlés és szokás szerint kiegészítheted újhagymával és/vagy pirospaprikával is a receptet.

A mediterrán tonhalas változat esetében az alap krémhez keverd hozzá a további hozzávalókat: tonhal, karikára vágott olívabogyó, friss, apróra vágott petrezselyem, és máris kész a tojáskrém.

Az angolos változatnál ügyelj rá, hogy a szalonnát finomra vágd, ugyanis a kisebb darabok könnyebben elkeverhetőek a krémben. A szalonnát érdemes lepirítani felhasználás előtt. Nemcsak finomabb lesz, de roppanós textúrát ad a krémnek.

Add az alapkrémhez a finomra vágott újhagymát.

Add hozzá a reszelt sajtot és a megpirított baconszalonnát. A sajt lehet ízlés szerint bármilyen. Keverd össze alaposan.

Majd add hozzá az ugyancsak apróra vágott chilit és szórd meg pirospaprikával (ízlés szerint).

Az elkészült tojáskrémekkel töltsd meg a tojásfehérjéket. A töltött tojásokat díszítheted még reszelt sajttal, olivabogyóval, friss petrezselyemmel. A maradék tojáskrém mártogatósnak vagy szendvicskrémnek is felhasználható.
Leave a Review